De civitate dei

Tekst: Serge van Duijnhoven
Animatie: Sander Alt
Project: Dicht/Vorm – Il Luster Utrecht 2002

DICHT/VORM is een multimediaal project bestaande uit twee series korte animatiefilms gebaseerd op Nederlandse gedichten. Deze 25 films zijn op deze site te bekijken maar zijn ook verkrijgbaar op dvd. De films zijn ook regelmatig te zien in de bioscoop als voorfilm of als speciaal programma waarbij een ‘making of’ documentaire inzicht geeft in het ontstaansproces.

Festivals
De korte films zijn nog steeds populair bij internationale festivals. Samen met de Vlaamse DICHT/VORM trekken ze door Europa (zie ook de nieuws en festival pagina van illuster.nl).

Voor zowel de serie Klassiekers als Modern is een lespakket voor Nederlands en CKV verkrijgbaar, gericht op de bovenbouw van HAVO / VWO. Van de 10 gedichten zijn er 7 van ná 1880 en dus ook geschikt voor de eindtermen van HAVO. Het is mogelijk om met DICHT/VORM verschillende lessen vorm te geven, over animatiegeschiedenis, kunstgeschiedenis, rijmvormen, animatie (techniek), poëziegeschiedenis en alle combinaties en variaties daarop.

De koppeling van poëzie met animatiefilm blijkt een goede insteek voor het onderwijs. Na het zien van een film is een discussie over de verbeelding van het gedicht onvermijdelijk. De leerlingen worden op die manier speels gedwongen om een mening te vormen en een eigen interpretatie te geven. De combinatie van woord en beeld werkt goed, omdat de leerling hiermee op een eigentijdse manier benaderd wordt. DICHT/VORM Modern werd in 2004 onderscheiden met de Comenius Medaille voor het beste Europese educatieve multimediaproject.

Plaats een reactie

Nog geen reacties.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s