Het drama van de zoon van (Merlijn Kamerling bij Pauw)

Vroeger – en nu spreek ik over de prehistorie van voor de mondiale social media en internet – kon je de zoon of dochter zijn van een beroemde schrijver, muzikant, politicus of kunstenaar. Dat is vaak vloek en zegen. Je zou maar de zoon van W.F. Hermans of Mondriaan moeten zijn. Om niet te spreken van de zonen van Churchill, Drees of William Burroughs. Billy stierf als heroinejunk in Boulder Colorado, waar zijn vader nog altijd gastcolleges hield. Aan Billy´s sterfbed stond een Tibetaanse lama genaamd Chogyam Trumpa. Billy vroeg de lama: ga ik dood of is er hoop? De lama was een paar minuten stil, en sprak: “you may live, you may die. Both are good.”
Tegenwoordig – in tijden van instagram, vlogs en tien kanalen zoals RTL4 boordevol celebrity nieuws – ben je de zoon van een BN´er. Of BN´ers. Zoals Merlijn Kamerling, de zoon van Isa Hoes en Antonie Kamerling. Antonie is niet meer, maar moeder en zoon schoven afgelopen vrijdagavond aan bij de tafel van Jeroen Pauw op NPO1.

Hier een link naar de uitzending van Pauw, vrijdag 1 juni 2018:

Pauw-Isa-Hoes-Merlijn-Kamerling-e1527920478259.png

“Ze zijn vastgekluisterd aan hun telefoon en hangen hele dagen in de sportschool. De Generatie Z heeft lak aan werkgevers en ouders. Niet omdat ze niet weten wat goed voor hen is, maar omdat ze het zelf véél beter weten. Dat geldt zeker ook voor de 19-jarige Merlijn Kamerling. Hij woont nog bij zijn moeder en heeft werkelijk geen idee wat hij aan moet met zijn leven. Daarom onderzoekt hij in de vijfdelige serie ‘Falen en Opstaan’ onder toeziend oog van de camera hoe hij volwassen moet worden. Merlijn duikt in zijn eigen hoofd om uit te zoeken hoe hij zichzelf een schop onder zijn kont kan geven, want zo kansloos is hij en zijn generatie allerminst. In de serie heeft zijn moeder, Isa Hoes, een terugkerende rol. Zij probeert zijn zoon te voorzien van de broodnodige adviezen. Vrijdag schuiven ze samen aan bij Pauw.”

Merlijn is negentien, elf toen zijn vader zelfmoord pleegde. Dat zal er ongenadig ingehakt hebben. De jongen nam niet voor niets een sabbatical van een jaar na zijn vijfjarige studie Havo. Moeder sponsorde, want had alle begrip. Een jaar werden er twee. Twee werden er drie. Met geen stok was Merlijn van de bank af te slaan, waar hij zijn dagen beidde met het paffen van joints, het kijken naar Netflix, spelen van games, bezoeken van chillfeestjes, en lange nachten die voortduurden tot in de middag. Merlijn lijkt me, in tegenstelling tot de superschrandere tovenaar waar hij naar is vernoemd, niet de allersnuggerste. Hij is joviaal, maar ook bedrukt. Hij weet niet wat hij met zijn leven moet, en wat hij met zijn leven wil. Merlijn is ongelukkig, en zo ziet hij er ook uit. Sympathiek, maar ook bedremmeld. Vol onderdrukte angst om te proberen en te falen. Hij kan de magie van het leven maar moeilijk vatten. Een psychische kwestie van existentiële orde, in de prehistorie Weltschmerz genoemd. Iedere puber heeft er wel mee te maken, in minder of meerdere mate. Maar als je in de glazen kooi van het BN´er-schap bent opgegroeid vanaf je nog net niet livegestreamde geboorte, dan moet je niet verbaast zijn dat die Weltschmerz en de psychische twijfels die ermee gepaard gaan, op facultatieve wijze vermenigvuldigd worden in het licht van alle camera´s en ogen van de natie. Merlijn verdient de beste hulp en vooral veel liefde van vrienden en naasten. Daar ontbreekt het ook niet aan. Maar over de grond van Merlijns pijn, vroeg Pauw helaas niet door. Toen de met fluwelen handschoenen getooide interviewer aan de getroebleerde puber vroeg wat de eerste stap was om van de bank af te komen, antwoordde de zoon van Isa als een robot: “iets worden waarvan jij het gevoel hebt dat je gelukkig wordt. Los van de wil van de ouders.” En toen Pauw daarop vroeg of Merlijn in die drie jaren van existentieel bingewatchen iets in die trant gevonden had, riposteerde hij confuus: “Ik heb niks gevonden.” En in tegenspraak met wat hij zojuist had beweerd (los van je ouders), mijmerde hij aan het einde van het item over zijn doel om misschien toch wel “zoiets als mijn vader” te worden. Ai.

Isa-Hoes-Merlijn-Kamerling-e1525869928367.jpg

Vroeger was je de zoon van een onuitstaanbare maar geniale egotist die op deze wereld bergen had verzet of meesterwerken gemaakt. Nu ben je de zoon van een of twee ouders die op Faustiaanse wijze hun alomtegenwoordige roem hebben moeten verruilen tegen het zielenwelbevinden van hun kroost. De wereld van BN´ers is steeds minder een wereld van verdienste, steeds meer een wereld van de roem om de roem. Een syndicaat van inter- en autopromotie, dat net zo verslaafd is aan de aandacht van het publiek als het publiek verslaafd is aan nieuwtjes over zijn celebrities. Wat rest deze tovenaar die niet kan toveren anders, dan in godsnaam van het vat honing waarin Merlijn verdronk tijdens zijn recente puberjaren, ook maar in het kokende bad te duiken van de nationale bekendheid. Voor een sympathiek en jong maar vooralsnog niet al te creatieve of originele jongeman als Merlijn, zou dat ook wel eens meer vloek dan zegen kunnen worden. Als zijn moeder hem rigoureus uit het spotlicht had gehouden, was de druk die nu op hem rust ongetwijfeld minder geweest. Het probleem is dat Isa, als tovenaar die wel kan toveren, zelf blijkbaar is gaan geloven in het sprookje van de roem waarin zij floreert. In plaats van haar zoon privacy te gunnen, sleurt ze hem mee naar de nationale keuveltafel van Jeroen Pauw. Beroemd worden omdat je ouders beroemd zijn of waren, leidt tot een gedegenereerde versie van die roem. Waar Merlijn blijkbaar de consequenties van draagt. Ik hoop van harte dat de met zichzelf in de knoop geraakte Merlijn gelukkig wordt. Dat hij proefondervindelijk durft vast te stellen wat hij zelf nu eigenlijk wil en wie hij is. En dat hij helemaal niet “zoiets als” zijn vader hoeft te worden. Want we weten hoe dat is geeindigd, helaas.

Plaats een reactie

Nog geen reacties.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s